Internationale kapaciteter forsker i læring, innovation og kreativitet

Presseinfo juni 2007 Universe Fonden, der er etableret af Danfoss Universe, åbner nu forskningscentret Universe Research Lab på Alsion i Sønderborg i samarbejde med bl.a. Harvard University, MIT, Syddansk Universitet og Københavns Universitet. Centret skal forske i læring, innovation og kreativitet og har et budget på 37,5 millioner kr. de næste fem år. Forskningsdirektør bliver læringseksperten Hans Henrik Knoop. Nordea Danmark-fonden støtter med 10 millioner kroner.

Forskning skal ikke bare foregå på støvede universitetskontorer, men i stedet være orienteret mod praksis og kunne bruges i virkeligheden.

Det er filosofien bag Universe Research Lab, et ny forskningscenter i læring, innovation og kreativitet etableret af Universe Fonden. Fonden er en uafhængig enhed grundlagt af oplevelsesparken Danfoss Universe. Forskningscentret bliver på placeret på Alsion i Sønderborg og er foreløbig et femårigt projekt i samarbejde med internationale anerkendte institutioner som Harvard University, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Københavns Universitet og Syddansk Universitet.

Universe Research Lab skal arbejde i krydsfeltet mellem innovation, kreativitet, læring og iværksætteri og på den måde skabe ny viden om og praktiske eksempler på, hvordan læring og innovation kan foregå i fremtiden. Dermed kan centret også være med til at give et svar på, hvordan Danmark skal klare sig i en globaliseret verden præget af hård konkurrence.

”Universe Research Lab er en spændende konstruktion, fordi centret forbinder uformelle miljøer som Danfoss Universe med formelle forskningsenheder som MIT og Harvard. Det helt særlige bliver koblingen mellem forskning og læring, kreativitet, innovation og iværksætteri, fordi den synergi kan være med til at oversætte forskningen til brugbar praksis,” forklarer adm. direktør Charlotte Sahl-Madsen, Danfoss Universe. 

Universe Research Lab har et budget på 37,5 millioner kr. over de næste fem år. Pengene kommer bl.a. fra Nordea Danmark-fonden, der støtter med 10 millioner kroner, og fra Bitten og Mads Clausens Fond, der støtter med 12,5 millioner kroner. 

”Vi har valgt at støtte Universe Research Lab, der er et meget ambitiøst projekt, fordi vi tror, det kan gøre en væsentlig forskel ved at gøre forskning indenfor læring, innovation og kreativitet brugbar i hverdagen. Ikke mindst formidlingen af naturvidenskab kan vise sig nyttig for fremtidens Danmark,” siger direktør Jørgen Høeg Pedersen, Nordea Danmark-fonden.

Universe Research Lab opstarter indledningsvis fire forskningsprojekter indenfor undervisning, læring, kreativitet og innovation. Der vil bl.a. blive arbejdet med den optimale måde at formidle naturvidenskab på samt udviklingen af kreativitets- og innovationsfremmende miljøer. 

Der oprettes i alt fem-syv ph.d. stipendiater samt flere forskningsstillinger. Ligeledes tilknyttes et forskningsråd til Universe Research Lab. Forskningsdirektør bliver læringseksperten Hans Henrik Knoop fra Danmarks Pædagogiske Universitet.

”Universe Research Lab kommer til at samle kræfter, der ikke normalt arbejder sammen. Det giver et stærkere samarbejde mellem forskning og erhvervsliv og mellem de formelle og uformelle læringsmiljøer. På den måde kan vi skabe resultater i fællesskab, som ingen er i stand til alene,” siger forskningsdirektør Hans Henrik Knoop, Universe Research Lab.

Også de udenlandske samarbejdspartnere glæder sig til at blive en del af et forskningscenter, der kan arbejde hurtigere og mere utraditionelt end etablerede forskningscentre.

”Forskning og forretningsudvikling som i Universe Research Lab er nødvendigt for, at etablerede virksomheder får tilsat iværksætteri og innovation, så de er klar til at møde den stigende, globale konkurrence. Forskningscentret kan således være med til at genoplive virksomheder og sikre tocifret vækst,” siger Ken Morse, Center for Entrepreneurship, MIT. 

Billedtekst: Undervisningsminister Bertel Haarder besøgte onsdag Universe Research Lab på Alsion. Her ses han sammen med Anette Clausen, bestyrelsesformand Danfoss Universe, Peter Clausen, formand for Bitten og Mads Clausens Fond og Jørgen Mads Clausen, adm. direktør for Danfoss. Foto: Palle Peter Skov.

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til:

Charlotte Sahl-Madsen, adm. direktør, Danfoss Universe. M: 2443 5049

Blå bog – Hans Henrik Knoop

Hans Henrik Knoop, 47, er forskningsdirektør på Universe Research Lab samt lektor i pædagogisk psykologi på Danmarks Pædagogiske Universitet. 

Han har tidligere været lærer, skolepsykolog og lektor på Danmarks Lærerhøjskole. Han har publiceret bredt inden for læring, kreativitet leg, og social ansvarlighed og er en efterspurgt foredragsholder, der har præsenteret sit arbejde gennem mere end 700 inviterede foredrag i Danmark samt gæsteforelæsninger i Filippinerne, Kina, Finland, Letland, Litauen, Norge, Spanien, Tyskland, UK og USA. 

Som akademisk ekspert har han deltaget i ministerielle udvalg vedr. alsidig personlig udvikling, pædagogisk brug af IT, pædagogiske læreplaner og skolestart samt i Danmarks Evalueringsinstituts projekt vedr. læringsmiljø i folkeskolen. 

Internationalt har han været involveret i store udviklingsprojekter i Letland og Litauen og har bidraget til evaluering af forskningsprojekter for EU. Forskningsmæssigt har han bl.a. samarbejde med kolleger ved bl.a. Harvard University, Stanford University og Claremont Graduate University samt Danfoss Universe.

Citat fra Ken Morse, MIT, til fri afbenyttelse

”De fleste af nutidens store koncerner var engang små iværksættere. Nogle af dem har formået at bevare deres oprindelige, innovative iværksætterånd og bliver derfor også ved med at vokse. Men andre har mistet deres lyst til at vinde og gøre en forskel. De forstår ikke nødvendigheden af radikal innovation og kan ikke træffe en beslutning om forandring. De opfylder med andre ord ikke længere helt kundernes behov og går en hård fremtid i møde. Netop derfor er forskning og forretningsudvikling som i Universe Research Lab nødvendigt for, at etablerede virksomheder får tilsat iværksætteri og innovation, så de er klar til at møde den stigende, globale konkurrence. Forskningscentret kan således være med til at genoplive virksomheder og sikre tocifret vækst.”

Kata fonden
3840 5414
Alsion 2
DK-6400 Sønderborg